Ogórek to z pewnością jedno z najbardziej popularnych warzyw, nie tylko w Polsce. Wykorzystuje się je do przygotowywania przeróżnych potraw, a przede wszystkim dodatków do nich.
Prym w tej drugiej kategorii wiodą przetwory z ogórków - kwaszone, konserwowe czy małosolne. Ogórki konserwowe marki Milejów są jędrne, chrupiące i delikatne w smaku. Można je z powodzeniem chrupać jako przekąskę, a także dodawać do dań.
Do Polski ogórki trafiły w XVI wieku i od tej pory cieszą się ogromną popularnością. Są niezastąpionym pomocnikiem w usprawnianiu procesów trawiennych, ze względu na zawartość związków zasadowych, jakie się w nim znajdują. Ogórki marynowane są niskokaloryczne - porcja 100 g to jedynie ok. 24 kcal, a także pomagają usuwać z organizmu nadmiar wody. Dzięki tym właściwościom często mają zastosowanie w dietach odchudzających. Ogórki konserwowe Milejów, w przeciwieństwie do swojego świeżego odpowiednika, są lekkostrawne, poprawiają trawienie i wyróżniają się doskonałym, charakterystycznym smakiem. Zalewa w Ogórkach konserwowych marki Milejów wytwarzana jest według tradycyjnej receptury i opiera się na odpowiednio dobranych proporcjach przypraw. Dzięki temu Ogórki konserwowe Milejów smakują tak, jak te przygotowywane przez nasze babcie. Ogórki Milejów są doskonałe zarówno samodzielnie do pochrupania, jak również używane jako dodatek do dań lub przystawek. Idealnie smakują w sałatkach np. z dodatkiem cebuli i jabłka bądź z fasolką szparagową, kalafiorem, rzodkiewką, sałatą, jabłkiem i marchewką. Jako przystawka świetnie sprawdzą się roladki z ogórków konserwowych, szynki i twarogowego serka śmietankowego. Sprawdzonym i smacznym pomysłem na przekąskę z Ogórkami konserwowymi Milejów są także różnorodne sałatki śledziowe, np. z dodatkiem buraków konserwowych, ugotowanych ziemniaków, jabłka, cebuli oraz jogurtu. Ogórki konserwowe są również niezbędnym składnikiem ryby po japońsku, dania łączącego ze sobą kontrastujące smaki, które nadaje się zarówno na co dzień, jak też na specjalne okazje. Bez Ogórków konserwowych Milejów nie obędzie się również znany wszystkim smakoszom sos tatarski, idealny do ryb i zimnych mięs.
Produkty marki Milejów wytwarzane są w oparciu o regionalną tradycję. Produkowane są z pasją i wieloletnim doświadczeniem. Owoce i warzywa wykorzystywane do przetworów pochodzą z ekologicznych upraw z gminy Milejów na Lubelszczyźnie, należącej do Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000 i położonej w obszarze ochrony. Marka Milejów to gwarancja nie tylko wyśmienitego smaku, ale przede wszystkim sprawdzonego pochodzenia produktów, wysokiej jakości zbiorów oraz tradycyjnej receptury.