PACLAN - umila grilla

www.echopr.pl | 09/07/2008 12:07

Sezon imprez na wolnym powietrzu w Polsce zaczyna się prawie zawsze w maju. Płaszcze i kożuchy dawno w szafach, kwitną kwiaty, ptaszki śpiewają, na każdym kroku zakochani, nastrój sprzyja wypoczynkowi i zabawie pod gołym niebem . Każdy może złapać choć namiastkę prawdziwych wakacji. To idealny czas, aby zaplanować spotkanie z przyjaciółmi .

Na początek: grill, opał i podpałka
Każdy może zorganizować grillowe przyjęcie. Obfitość i zróżnicowanie cenowe akcesoriów potrzebnych do upieczenia czegoś na węglu drzewnym sprawia, iż grillowanie stało się rozrywką dla każdego.
Na polskim rynku dostępna jest szeroka oferta grilli - od prostych przenośnych urządzeń na metalowych nóżkach, przez eleganckie mini-bary do grilli stacjonarnych i coraz bardziej popularnych grilli jednorazowych. Warto jednak pamiętać, że za najlepsze uchodzą grille żeliwne, które dobrze się rozgrzewają, równomiernie i długo oddają ciepło, a ich ciężar zapewnia odpowiednią stabilność.
Smak i aromat potrawy pochodzi przede wszystkim od właściwego jej doprawienia oraz od użycia do samego grillowania dobrej jakości opału i podpałki. Tanie brykiety są niezwykle popularne, ale najszlachetniejszym opałem pozostaje węgiel drzewny. Podpałka musi być przede wszystkim bezwonna, najlepiej naturalna z płyty pilśniowej.

Rozpoczynamy grillowanie
W grillowaniu najważniejsze jest dostosowanie temperatury opiekania i jego długości do rodzaju pieczonej potrawy. Warto zadbać również o odpowiednie ułożenie węgla na grillu - tak, żeby powstały dwie strefy o różnych temperaturach: jedna bardzo gorąca, a druga nieco łagodniejsza. Aby to uzyskać, z jednej strony paleniska kładziemy więcej węgla, a z drugiej - lekko porozsuwane węgle w jednej warstwie. Podczas grillowania mięso lub jarzyny przez krótki czas umieszczamy nad gorącym żarem, w wysokiej temperaturze: 200 275 stopni C. Przypiekamy wówczas ich powierzchnię i zatrzymujemy soki wewnątrz. Potem przesuwamy potrawy w strefę umiarkowaną na dalsze kilka - kilkanaście minut. Na koniec pamiętajmy: grilluje się na rozpalonych węglach, a nie na żywym ogniu. Dlatego nie powinno się dopuścić do zbyt szybkiego rozpalenia paleniska.

Grillowe smakołyki
Na grilla można położyć niemal wszystko - od nieskomplikowanych kiełbasek, poprzez kurze udka aż po szaszłyki z różnych mięs, sery, ryby, warzywa a nawet owoce. Oczywiście ziemniaki po umyciu trzeba posmarować oliwą i zawinąć w Folię Grill Aluminium marki Paclan. Z kolei kluczem do doskonałych potraw z mięsa jest wcześniejsze, kilkugodzinne zanurzenie go w marynacie, a następnie w oleju, aby skruszało. Kiełbaski po prostu nacinamy poprzecznie, aby wytapiany tłuszcz miał którędy wypływać. Kaszanka nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów. Przygotowane potrawy kładziemy bezpośrednio nad żarzącymi się węglami. Delikatniejsze mięsa jak np. kurczak warto położyć na aluminiowych tackach marki Paclan, żeby się nie rozpadły, a skóra nie zwęgliła zanim się upieką. Pamiętajmy, że w tej fazie grillowania nie posypujemy już potraw przyprawami, gdyż szybko spalą się dając gorzki smak. Doskonałym dodatkiem na grilla są rozmaite sosy, które mogą uszlachetnić smak nawet najprostszych potraw. Warto pomyśleć o przygotowaniu dodatków, zwłaszcza kolorowych sałatek. Nie wolno również zapomnieć o napojach, które są obowiązkowe przy długim grillowaniu. Wodę, soki lub piwo najlepiej wcześniej dobrze schłodzić i przygotować zapas lodu w woreczkach na lód marki Paclan. Do wyboru mamy samozamykające woreczki do lodu marki Paclan, woreczki na kruszony lód marki Paclan oraz bardziej fantazyjne Lodowe serduszka i Lodowe pałeczki .

Akcesoria do grillowania
Najbardziej przydatnym przyrządem podczas grillowania są szczypce, umożliwiające umieszczenie, obracanie i ściąganie potraw z rusztu. Częste przewracanie daje nam bowiem gwarancję soczystości potraw, bez obawy o niedopieczenie w środku. W sprzedaży dostępne są również rozmaite szpikulce i widelce. Warto zaopatrzyć się w Folię Grill Aluminium marki Paclan, która jest grubsza i szersza od normalnych. Przyda się ona do zawinięcia ryb czy owijania warzyw, tak aby nie traciły soku i nie przypalały się. Niezbędnym akcesorium na grilla są również tacki aluminiowe marki Paclan z profilowanym dnem i otworkami umożliwiającymi odprowadzanie tłuszczu.


Galeria:

Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.

Nowości - pozostałe artykuły:

Garmin Forerunner 910XT - nowy wymiar aktywności 06/10/2011 14:10

iSkate - nowy wymiar sportowego szaleństwa 02/08/2010 13:08

PC FIT - trening fitness na macie 01/04/2010 09:04

Haczyk na pstrąga wg. Corona-Fishing 19/02/2010 09:02

Terapia energotonowa Hi ToP 16/02/2010 12:02

KOMFORTOWY WYPOCZYNEK 15/06/2009 14:06

Zaatakuj szczyty! 21/04/2009 08:04