Kiełki fasoli Mung - źródło łatwoprzyswajalnego wapnia

www.goh.com.pl | 23/12/2008 12:12

Fasola Mung, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym żródłem białka. Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom złego" cholesterolu LDL. Kiełki fasoli Mung są chrupiącym dodatkiem do wszelkich sałatek (warto je uprzednio krótko sparzyć - nie puszczają wtedy soku, dzięki czemu sałatka długo zachowuje apetyczny wygląd), jednakże przede wszystkim stosuje się je w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno i na gorąco.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.