Ciasteczka dla Serca

www.sztuczneserce.pl | 15/12/2008 08:12

Kruche ciastka to najczęściej produkty o niskiej wartości żywieniowej, głównie z powodu dużej ilości niezdrowego tłuszczu zawierającego często dużo tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych i braku składników prozdrowotnych. Z tego powodu produkty te nie mogą być zalecane osobom o podwyższonym ryzyku chorób układu krążenia, szczególnie tym z za wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dla nich Grupa Gospodarcza FRK przygotowała specjalne "CIASTECZKA SIŁA SERCA". Czym się pozytywnie wyróżniają? Do ich produkcji zastosowano tłuszcz o bardzo niskiej zawartości izomerów trans. Są wzbogacone w najcenniejszy błonnik pokarmowy tzw. beta - glukan. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że izomery trans podnoszą ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca. Podnoszą one bowiem zawartość cholesterolu we krwi, szczególnie tego "złego" czyli LDL, a obniżają zawartość "dobrego" czyli HDL. Z tego powodu zaleca się nawet daleko idące ograniczenie ich spożycia, gdyż niektóre tłuszcze stosowane w produkcji ciastek mogą ich zawierać nawet ponad 50%. W niektórych państwach wprowadzono ograniczenia w zawartości izomerów trans w tłuszczach, natomiast w Unii Europejskiej jako całości takich ograniczeń jeszcze nie wprowadzono. Jedna z propozycji jest taka, aby zawartość izomerów trans w produkcie gotowym nie przekraczała 1%. Prezentowane ciastka ten wymóg spełniają. Należy jeszcze dodać, iż pojawiają się jeszcze groźniejsze informacje zdrowotne związane z izomerami trans, m.in. że nawet mogą być rakotwórcze oraz że nie powinny ich spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące; jednak tego typu informacje nie mają oficjalnego potwierdzenia. Zastosowany tłuszcz spełnia wymagania stawiane nawet tłuszczom przeznaczonym dla niemowląt. Błonnik pokarmowy jest niezwykle cennym składnikiem żywności. Za najzdrowszy błonnik uważa się tzw. beta-glukan, którego bogatym źródłem jest owies. Amerykański Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej wprowadził taki błonnik do specjalnej diety obniżającej poziom cholesterolu we krwi czyli obniżającej ryzyko chorób układu krążenia. Proponowane ciastka zawierają nie tylko płatki owsiane, ale również sam błonnik owsiany aby maksymalnie zwiększyć jego ilość.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.